EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE

Izdelan je v Novigradu in Bujah, severno od Istre iz oljk Bianchera, Leccino in Pendolino. Na pogled izgleda zlato rumene barve, z izjemnim vonjem bazilike, rožmarina in mete. Okusu spominja na zdrave, sveže in ravno prav zrele plodove oljk, svežih mandljev ter paradižnika z notami rastlinskega radiča in pikantnega črnega popra.

Je odlična začimba za vse jedi.

V Istri je leta 2019 upad proizvodnje olivnega olja bil vecji od 50%.
Prvi razlog so spomladanske vremenske razmere, medtem ko je drugi povezan s točo, ki je znova povzročila škodo nasadov. Ne glede na to, pa je kakovost ostala še vedno na vrhu.

Istra je bila razglašena za najboljšo regijo ekstra deviškega oljčnega olja glede Flos Olei

Zeleni polotok je uspešno začel turistično leto in je bil četrtič zapored razglašen za najboljše oljkarstvo na svetu. To je velik uspeh za regijo, v kateri se oljčno olje proizvaja že več kot dva tisoč let. Oljčna olja so najboljša iz leta v leto, število proizvajalcev edinega istrskega ekstra deviškega oljčnega olja Flos Olei pa raste.

 12,00 brez DDV

BELI KIS IZ GROZDJA MALVAZIJE

Naš kis se proizvaja z najboljšim grozdjem malvazije, s katerim pridelujejo izjemna vina našega istrskega ozemlja. Po popolnem zorenju grozdja, ga odpeljejo v tovarno kisa, odstranijo in postavijo v majhne kadi, kjer poteka alkoholno vrenje. Po osmih do desetih dneh se sladkorji spremenijo v alkohol. V tem trenutku sprožimo ocetno fermentacijo z materinim kisom. To poteka v popolnoma spontani obliki in traja skoraj leto dni, do naslednje jeseni, ko se je ves alkohol spremenil v ocetno kislino. Zato pravimo, da je naš kis iz vina celega grozdja. Končni kis se nato postavi v majhne (polne) sode. Potrebna so tri ali štiri leta, da se zmesi in odteče. Glede na kakovost grozdja, ki ga uporabljamo, njegovo strukturo, mineralnost in absolutno naravnost postopka, se lahko izognemo dodatkom žveplovega dioksida in kakršni koli antioksidativni konzervansi. To je ustekleničeno brez filtracije.

Zaradi organskih lastnosti vinski kis ima posebnost odličnega staranja.

Primeren je za začinjanje nežne listnate solate, šparglje, ribe in svetle zelenjave.

 8,00 brez DDV